woensdag 27 januari 2010

Top 3: Vergeten Voetballers

Supermarktketen Albert Heijn laat de komende weken dranghekken plaatsen om het winkelend publiek te beschermen tegen de voetbalplaatjesterroristen van drie turven hoog. Gladgepolijste mannequins die in de kleedkamer goede sier maken in de slipjes van hun vrouwen, het is alles waar de proletarische jeugd van tegenwoordig nog tegenop kan kijken.

Het WC-papier presenteert met weemoed drie helden uit het pantheon van vergeten voetballers die eigenlijk hun kop op een plaatje verdienen.


Nick Jonker
geboren 1959, 1.92 meter, 95 kilo

Naar verluidt de eerste van de generatie ’59 met de voornaam Nick - deze naam schijnt drie eeuwen eerder in zwang geweest te zijn binnen enkele Pruisische vorstendommen - wordt Jonker in de annalen van FC Wageningen, zijn club voor het leven, omschreven als een echte denker.

Onder het flauwe schijnsel van de gloeilamp die het hartenjagen in de spelersbus mogelijk moest maken, las Jonker inderdaad liever een boek. Zoals daar zijn: De ontvoering van Alfred Heineken (1987) van schrijver Peter de Vries en Lolita (1955) van Vladimir Nabokov. Hij weet als één van de weinigen waar het predikaat ‘generatie ’59’ voor staat: in dit jaar wordt in Wageningen een buurthuis bezet. Thans is de boomlange verdediger van weleer in Ede gevestigd als hypotheekadviseur. Vroeg oud geworden, dat wel.



 Marco Valovic
geboren 1961, 1.80 meter, 79 kilo

Wie zegt Marco Valovic, zegt: een eeuwig talent. Bleek helaas niet altijd bestand tegen de verzoekingen van een troubadoursbestaan met lederen knikker en kicksen in 't vet. Alhoewel de taalbarrière hem en zijn gastouders aanvankelijk parten lijkt te spelen, zijn de aantijgingen van misbruik en gokschulden al gauw niet van de lucht. Ajax, de club die hem zo jong scoutte, doet hem uiteindelijk van de hand aan Belgische eersteklasser Lokeren. In 1996 als topscorer van de derde Italiaanse divisie een bescheiden en onverwachtse comeback bij een Siciliaanse club.

Begiftigd met een groot scorend vermogen, maar een echte handelaar bovenal: leverde bontjassen, VHS-spelers en gouden horloges zo uit de kofferbak. Nadat hij in 2003 op de Antillen is opgepakt voor de verduistering van enkele huurauto’s is weinig meer van Valovic vernomen.






Bobo Kaloumba
geboren 1951, 1.74 meter, 50kilo

Altijd strak in een wit linnen pak was deze flegmatieke middenvelder een opvallende verschijning in de eerste divisie. Zijn zilverwitte kroeshaar en borstelige zwarte snor leverden hem al snel de bijnaam ‘blonde god van de Hollandse velden’ op.

Al voor hij zijn carrière bij Dordrecht afsloot, investeerde hij zijn bijeengetrapte kapitaal met wisselend succes in tropisch hardhout, de Dexia Bank en een fokkerij voor vechthonden. Het stelen van een rosbief deed Kaloumba uiteindelijk de das om. De gewezen polderdandy is nu hulptrainer in geboorteland Togo.

1 opmerking:

Choinowski zei

Om maar te zwijgen over helden als Gène Hanssen, die na zijn carrière als Mister Roda JC ondermeer Wietteler en berijder van een gestolen motorfiets. Thans voetballer bij de Kakertse Boys.

Of László 'kronkel-in-de-kop'Bodnár die menig tegenstander op een elleboog, scheenbeen of hielbeen trakteerde.


Overigens krijgt Deze WC-PapierBlog een hoge onderscheiding voor het dragen van de onvermijdelijke Blog Hanenwürger in de Blogroll. Nadat onze revolutie gecompleteerd is zal er een middelgrote stad in de Flevopolder na je vernoemd worden